Etnoporr på Teater Tribunal

 

Den politiskt engagerade och organiserade America Vera-Zavala har skrivit en rolig pjäs som utan tvekan går mot strömmens av dagens borgerliga tendens av slipsar och elitism. Dock går America lite väl långt ibland så att det hela känns lite skrämmande.

Vi är förtryckta och marginaliserade, vi skall minsann hämnas och slå tillbaka, vi skall beväpna oss och förändra världen. Bara vi får alla makt så kommer allt bli mycket bättre och de dumma gamla gubbarna skall vi stoppa ner i orgasmlådor tills de tigger om förlåtelse.

Det som räddar pjäsen är humorn, den roliga rekvisitan i form av små fläktar och folkliga populärkulturella referenser till drömmar om att vinna i Idol och samtidigt kapa en ny aktionsfront för arabiska kvinnors frigörelse från förtryckande pappor.

 

…de dumma gamla gubbarna skall vi stoppa ner i orgasmlådor tills de tigger om förlåtelse”

 

De unga arga kvinnorna går runt i högklackat och är trötta på att behöva vara oskulder. De beskriver hur frågan om oskulden kan lösas med kirurgi från mutbara läkare. Kvinnorna är också trötta på att få frågan varifrån de kommer och om att deras förorter skall betraktas som exotiska och farliga. De vill bli sedda som de Idoldrömmande sexuella kvinnor de faktiskt känner sig som.

”Böcker är ute, vårat manifest skall finnas filmat på Youtube”. Sheraye Esfandyari, som gjorde genombrott som gitarrist i Anders Weidemanns TV-serie ”Gyllene guldbruna ögon”  planerar sin revolution. Med naiva ögon ser hon hur allt skall förändras med de nya hårda lagarna mot förtryck, Rundgång med andra ord, ett förtryck leder till ett nytt.

 

Men pjäsen stannar hos mig som en spark i baken, revolutionsdrömmarna dammas av lite i minnet, att det går att ändra världen med egna politiska aktioner, på gott och ont. Det är den styrka den förtryckta parten har att kunna resa sig. Den som redan står kan inte resa sig. Om det sedan mest leder till den kraft som behövs för att vinna Idol så är det kanske ok?

Scenografin och regin ger tecken på att alla solstolarna mitt emot publiken kommer fyllas och att en massa tjejer och kvinnor arg skall stirra ut oss, den vita medelklassiga publiken. Tanken svindlar. Svindel behövs.

 

Albin Axén

 

 

Etnoporr på Teater Tribunalen

är gjord Av

America Vera-Zavala

Dramaturg

Magnus Lindman

Regi

Mellika Melani

Medverkande

Sheraye Esfandyari

Asena Tegmen

Astrid Kakuli

Sabina Nader Hormuz

Frida Röhl

Scenografi

Sören Brunes

Ljus

Lina Benneth

Kostym

Ulrika van Gelder

Regiassistent

Therese Akraka

Per Grytt

Scenmästare

Ellen Birgersson-Fallgren

Annmarie Fritiofsson